Excite

Waar Komen De Kerstgebruiken Vandaan?

De Kerstman wordt in het Engels Santa Claus genoemd. De Kerstman is gebaseerd op Saint Nicholas, de bisschop uit Turkije die er in de vierde eeuw leefde. Hij stond bekend om het weggeven van cadeautjes. Dit deed hij in de schoen bij kinderen. Onze eigen Sinterklaas is ook op deze man gebaseerd. De Kerstman heeft een lange tijd geen uiterlijk gehad. Het ontwerp van de Kerstman is bedacht door Coca Cola. Later heeft Coca Cola de rechten vrijgegeven.

De kerstboom is een gebruik dat al ver teruggaat in de geschiedenis. In 1300 werd Kerstmis ‘Adam en Eva avond’ genoemd. Omdat de Appel in het verhaal van Adam en Eva erg belangrijk was, wilden de mensen een appelboom in huis zetten. Een appelboom is er echter niet in de winter en daarom werd er gekozen voor een dennenboom waar appels aan vastgemaakt werden.

De kleuren rood en groen die we met Kerstmis altijd zien hebben waarschijnlijk ook te maken met de appels van Adam en Eva. Anderen beweren dat rood voor het bloed van Jezus staat en groen voor de hoop.

Kerstpakketten stammen af uit 1900. Boerengezinnen kregen dan van hun klanten heerlijke lekkernijen als dank voor het gedane werk. Tijdens kerst konden de boeren dan ook genieten van het heerlijke eten. Het eten werd echt gezien als blijk van waardering voor hun werk. Dit werd later ook overgenomen bij andere ambachten en tegenwoordig krijgen we het in de vorm van een kerstpakket.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021