Excite

Vuurwerkverkoop van start

Vrijdag is de vuurwerkverkoop officieel van start gegaan. Al vroeg in de ochtend stonden de eerste vuurwerkliefhebbers in de rij om hun jaarlijkse knallers in te slaan. Naar verwachting zal dit jaar voor een recordbedrag aan geld de lucht in gaan, ondanks de btw-verhoging. Het enige dat nog roet in het eten kan gooien is de slechte weersvoorspelling voor oudejaarsnacht; traditioneel is de verkoop van vuurwerk dan minder.

Druilerig weer

Vanmiddag verschenen de eerste positieve geluiden uit de vuurwerkbranche. “Het kwam wat traag op gang, maar in de loop van de middag trok het aan,” zegt voorzitter Leo Groeneveld van de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) in het Parool. Volgens Groeneveld liep de vuurwerkverkoop in regio's waar het druilerig was minder goed dan in gebieden waar het beter weer was. “Maar over het algemeen hoor ik tevreden geluiden over de verkoop. Het was lekker druk,” aldus de BPN-voorzitter.

Knalvuurwerk uit, siervuurwerk in

Leo Groeneveld ziet ook trends in de vuurwerkverkoop. Zo is knalvuurwerk langzaam uit aan het raken, omdat Nederlanders steeds meer investeren in mooi siervuurwerk. “Het siervuurwerk is tegenwoordig in Nederland net zo goed en ongeveer even duur als in het buitenland,” vertelt Groeneveld.

Meldpunt vuurwerkoverlast

De tanende populariteit van knalvuurwerk is goed nieuws voor mensen die niet van harde knallen houden. Eerder deze week richtte GroenLinks voor die doelgroep een meldpunt op voor vuurwerkoverlast. Dit meldpunt bleek zo populair te zijn dat de website inmiddels kraakt onder zijn eigen succes. Er zijn al meer dan 25.000 meldingen binnengekomen op vuurwerkoverlast.nl.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021