Excite

Veel inbraken eerste kerstdag

Volgens de politie zijn er in het hele land op eerste kerstdag meer inbraken gepleegd dan op een normale dinsdag. Traditioneel zijn er veel huisinbraken rondom de feestdagen, omdat mensen dan niet thuis zijn. Vooral in huizen waar geen of weinig licht brandde, sloegen dieven hun slag.

Spullen en geld

De meeste inbrekers kwamen binnen door simpelweg een ruit in te slaan of door een deur te forceren. Bij de diefstallen werden onder meer sieraden, klokken, laptops, camera's, tv's en spelcomputers meegenomen. In tientallen plaatsen, zoals Epe, Doetinchem, Apeldoorn (5 inbraken) en Coevorden (2 inbraken) wisten dieven spullen en geld te stelen uit woningen.

Politie ingeschakeld

In een paar gevallen kon de politie worden ingeschakeld op het moment van inbraak, zoals in Voorschoten (3), Delft (2), Zwolle (2), en in Alkmaar. In Leiden pakte de politie twee jongens van 16 en 17 op voor een poging tot inbraak. Een buurvrouw ging na een harde knal kijken wat er aan de hand was en kon de politie een goed signalement geven. In Tilburg wist een inwoner op kerstavond al een inbreker aan te houden.

Alerte buren

Alerte buren zorgden voor meer arrestaties. In Voorschoten konden inbrekers worden aangehouden na een tip. Een getuige belde 112 toen hij een aantal mensen in een huis zag lopen. Het waren drie mannen van 20 en 21 uit Den Haag. Ook in Epe kon na een telefoontje van een buurtbewoner een verdachte worden aangehouden.

Tips tegen woninginbraak

Tijdens de kerstdagen wordt er volgens de politie traditioneel meer ingebroken dan op gewone dagen. Het is lang donker buiten en mensen zijn lange tijd uit huis, zodat inbrekers ongestoord hun gang kunnen gaan. De politie waarschuwde in de aanloop naar de feestdagen voor inbraken en raadde mensen aan hun huis goed af te sluiten en licht te laten branden. Mensen zouden ook verpakkingen van dure kerstcadeaus nog niet aan de straat moeten zetten. Tenslotte tipte de politie mensen om niet op hun voicemailboodschap of hun social media te melden dat ze de deur uit zijn.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021