Excite

Tienduizenden nemen Nieuwjaarsduik

Op diverse plaatsen in Nederland hebben dinsdag tienduizenden mensen meegedaan met een Nieuwjaarsduik. Omdat de temperaturen dit jaar hoog waren, waren veel mensen gemotiveerd om de zee in te duiken. In Scheveningen renden om 12.00 uur zo’n tienduizend mensen de Noordzee in.

Recordaantal

Niet alleen in Scheveningen namen mensen een duik voor het nieuwe jaar. Ook op andere plekken in het land deden mensen mee aan verschillende grote en kleine duiken. In totaal heeft naar verwachting een recordaantal van zo’n 40.000 mensen meegedaan aan één van de Nieuwjaarsduiken in Nederland. Vorig jaar waren er 36.000 duikers die door een sprong in het koud water het nieuwe jaar inluidden.

Zon Nieuwjaarsduik

De zwemmers waren dit jaar onder meer gedreven door het goede weer en de relatief hoge temperaturen. In het westen van Nederland scheen af en toe de zon. Nieuwjaarsduiken in Oost-Nederland hadden soms te kampen met een bui. Een woordvoerder van Weerplaza legt uit dat de buitentemperatuur eigenlijk niet zo interessant is. “De luchttemperatuur is rond de 8 graden, maar dat is niet het belangrijkste. Als je nat het water uitkomt, gaat het met name om de luchtvochtigheid in combinatie met de wind,” vertelt de woordvoerder. “Hoe harder de wind, des te sneller koel je af.” Het zeewater was dinsdag een graad of zeven, de temperatuur van het water in de meren is tussen de vier en zeven graden.

Waddeneilanden

De koudste Nieuwjaarsduik was dit jaar op de Waddeneilanden. De gevoelstemperatuur was daar drie graden. De Reddingsbrigrade begeleidde de zwemmers met tips. Zo moeten deelnemers eerst een warming-up doen. Een muts voorkomt warmteverlies en zwemmers kunnen zich insmeren met vaseline. Na de duik moeten de deelnemers zich niet meteen te dik aankleden.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021