Excite

Relatief veel geweld tegen hulpverleners met oud en nieuw

Opnieuw zijn tijdens oud en nieuw veel hulpverleners belaagd. Relatief veel agenten, brandweermannen en ambulancepersoneel had te maken met pesterijen en geweld. Daarbij raakten een aantal agenten gewond. In totaal zijn er 126 arrestaties verricht voor geweld tegen hulpverleners, politiemensen of anderen met een publieke functie. Dat is ruim 17 procent van het totaal aantal arrestaties met oud en nieuw.

Bekogeld met vuurwerk

In Den Haag werden opvallend veel politieagenten bekogeld met zwaar vuurwerk. Daarbij raakten drie politieagenten gewond. Ook brandweerlieden waren in Den Haag een aantal keren het mikpunt van agressie. In Rotterdam raakten elf politieagenten gewond. Ze liepen gehoorschade op en werden geslagen. Ook moest de ME verschillende keren de brandweer bijstaan, omdat deze werden lastiggevallen. In Noord-Holland bleef het aantal meldingen van geweld en agressie beperkt.

Opstelten ontevredenMinister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie is ontevreden over het aantal geweldsincidenten, ondanks dat er minder meldingen waren dan vorig jaar. “Wij pikken dit niet,” benadrukte Opstelten. “We moeten keihard doorgaan om te zorgen dat oud en nieuw gewoon feest wordt.”

Supersnelrecht

Door het supersnelrecht zijn de meeste arrestanten inmiddels berecht. De aankomende maand zullen sommige van die zaken nog in hoger beroep worden behandeld. In veel gevallen kan het OM tegenwoordig zelf bepalen wat voor straf een verdachte krijgt, zonder dat er een rechter aan te pas komt. Bij de jaarwisseling gebeurde dat voor 167 mensen. Van hen hebben tien raddraaiers op 2 januari een taakstraf moeten doen. Anderen kregen een boete, zoals bijvoorbeeld 1050 euro voor een ernstige belediging van een politieagent.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021