Excite

Oliebollen, champagne en een vuurwerkbril

De hulpdiensten hebben hun handen vol tijdens de jaarwisseling. De brandweer, politie en ambulancediensten hebben geen moment rust op de laatste dag van het oude jaar, en de eerste dag van het nieuwe. Maar ook in de dagen voor 31 december gaan mensen de straat op met vuurwerk. Dit leidt tot ergernis, overlast en ongelukken.

In Noord-Holland heeft de politie burgers dan ook opgeroepen melding te maken van vuurwerk misbruik. Pas vanaf 31 december, 10 uur ’s ochtends mogen de rotjes en vuurpijlen de lucht in. De politie gaat dit jaar streng controleren op het voortijdig afsteken van vuurwerk en vraagt de Noord-Hollanders daarbij te helpen door alert te zijn.

Naast overlast is vuurwerk verantwoordelijk voor vele ongelukken. Tijdens de jaarwisseling van 2009 liepen 297 mensen oogletsel op. Dat is 13% meer dan het jaar daarvoor. Bovendien was het in meer dan de helft van de gevallen een omstander die de verwonding opliep. Het liefst zien oogartsen dan ook een algeheel verbod op vuurwerk.

Omdat een verbod dit jaar in ieder geval nog niet aan de orde is, pleiten doktoren voor het gebruik van de vuurwerkbril. Deze bril van kunststof is te koop op plekken waar ook vuurwerk wordt verkocht, en bij opticiens en ziekenhuizen. Of het een succes wordt is de vraag. Het merendeel van de vuurwerkslachtoffers is onder de 19 jaar; juist een groep die niet zo snel met een veiligheidsbril op het nieuwe jaar zal inluiden.

Afbeelding: Flickr, gebruiker ahisgett

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021