Excite

Kerstverlichting: veiligheid voorop

Veel mensen denken dat de veiligheid van kerstverlichting alleen maar afhangt van de verlichting zelf. Je moet echter ook bij het uitzoeken van een kerstboom rekening houden met eventueel brandgevaar.

Ben je van plan om een kunstboom aan te schaffen? Zorg er dan voor dat je een brandveilig exemplaar koopt. Het lijkt aantrekkelijk om gewoon de goedkoopste uit te zoeken, maar je zou er versteld van staan als je wist hoeveel kunstbomen niet brandveilig zijn.

Ga je voor een echte kerstboom, dan moet die zo vers mogelijk zijn: kies een mooie groene boom met stevige naalden. Als de boom ook maar een beetje bruin is, vat hij namelijk veel gemakkelijker vlam. Bovendien laat een oudere boom veel naalden los, en je hebt natuurlijk geen zin om die allemaal op te moeten ruimen na de feestdagen.

Heb je de juiste boom in huis, dan moet je beslissen welke kerstverlichting je gaat kopen. Kijk in ieder geval of de lampjes getest zijn op brandveiligheid. Dat hoort duidelijk aangegeven te worden op de verpakking. Zorg ook dat je geen verschillende lampjes aansluit op één snoer.

Wil je je huis ook aan de buitenkant in kerstsfeer brengen, dan moet je daarvoor alleen verlichting gebruiken die speciaal geschikt is voor buitenshuis. Zet de lichtjes goed vast, zodat de wind er geen vat op kan krijgen. Doe de kerstverlichting altijd uit wanneer je van huis bent, en laat ze nooit de hele dag branden.

Als je deze basisregels in acht neemt, kun je in vol vertrouwen van je prachtig gedecoreerde en stralende woning genieten.

Afbeelding: excite.co.uk

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021