Excite

Kersttrends in 2010: kleur, natuurlijke materialen en nostalgie

Het zijn koude, mistige en grijze dagen en weermannen voorspellen alvast een strenge winter. Dat winterlandschappen vaak prachtige plaatjes opleveren werd vorige winter wel duidelijk. Maar onder het wit van de sneeuw verdwijnt ook alle kleur. Is het daarom dat voor de komende kerstdagen volop kleurige decoratie in de winkels ligt?

Naast allerlei paarstinten, zoals die ook al in 2009 te zien waren, liggen er schemerblauwe, parelroze en koraalgroene kerstballenin de winkel. Toch is er ook volop keus voor wie de witte buitenwereld waardeert, want ook ijsblauwe, sneeuwwitte en zilvergrijze versiering is volop te vinden. In veel kerstdecoratie worden natuurlijke materialen gebruikt: hout, mos, wilgentenen en stoffen als katoen en linnen.

De boom volhangen met alleen kerstballen en slingers is passé, de kerstboom anno 2010 is versierd met hangers als geborduurde hartjes, gehaakte ijskristallen, houten engeltjes en gouden vogels met lange staart uit grootmoeders tijd. Die nostalgie, het verlangen naar het verleden, is iets dat terugkomt in politiek en financieel onzekere tijden, net als het verlangen naar warme huiselijkheid. Dat is terug te zien in kerstsokken, kaarsenstandaards, dekens en kransen.

Het feest van het licht wordt gevierd met familie en vrienden, met kaarsenhouders in prachtige vormen en echte kaarsen in de boom. De kerstdagen worden gebruikt om even stil te staan bij de gevolgen van een westerse levensstijl: lichtslangen en kerstlampjes met LED-verlichting zijn geen uitzondering meer, maar de regel. Zo wordt niet alleen de portemonnee gespaard, maar ook de natuur die we zo graag onze huizen binnenhalen.

Afbeelding: Flickr, Magda Sobkowiak

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021