Excite

Kersttoespraak koningin Beatrix uitgelekt

De traditionele kersttoespraak van koningin Beatrix is gelekt. Door een fout op de server van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) was de toespraak al online te bekijken. De link, die werd ontdekt door internetmarketeer Anne Jan Roelevelt, is inmiddels offline gehaald. Hij meldde zijn vondst maandag op Twitter. Door getallen in de link naar de kersttoespraak van vorig jaar te wijzigen zou hij de video hebben gevonden.

Dagen geleden opgenomen

De kersttoespraak is een paar dagen geleden opgenomen. De toespraak wordt om 13.00 uur op Nederland 1, Nederland 2 en Radio 1 uitgezonden, waarna de opname via het Youtube-kanaal van de Rijksvoorlichtingsdienst te bekijken is op internet.

RVD betreurt uitlekken

De Rijksvoorlichtingsdienst betreurt het uitlekken van de kersttoespraak van koningin Beatrix. Volgens een woordvoerder stond de video op “stand-by” op de website rijksoverheid.video.nl. “Het bestand was voorzien van een numerieke code, niet alleen een jaartal zoals door sommigen is beweerd.” Volgens de RVD is de code ontdekt door te proberen. De dienst start een onderzoek om missers als deze in de toekomst te voorkomen.

Vertrouwen, openheid en tolerantie

In de kersttoespraak bedankt de koningin alle Nederlanders voor de steun en het medeleven na het ski-ongeluk van prins Friso vorig jaar. Verder benadrukt ze het belang van vertrouwen, openheid en tolerantie. “Door de eeuwen heen putte onze maatschappij kracht uit de aanwezigheid van mensen met een verschillende culturele en levensbeschouwelijke achtergrond. Verdraagzaamheid heeft ons land sterk gemaakt.” Koningin Beatrix maakt zich bovendien zorgen om het klimaat van “wantrouwen” dat door de economische crisis is veroorzaakt. Zo krijgt Europa er nog wel eens van langs, maar, zegt de koningin, “Europa, dat zijn we zelf.”

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021