Excite

Kerstbomen van overal ter wereld

Kerst is het seizoen waar heel de wereld aan meedoet. De kerstboom is daarbij het icoon van het feest. In menig huishouden is tijdens de kerstdagen de opgetuigde kerstboom het centrale punt. De kerstboom is een wereldberoemde kerst traditie, die overal ter wereld wordt gevierd.

Hoewel de kerstboom zelf overal ter wereld is terug te vinden, verschillen de versieringen nogal per land. In Duitsland is de kerstboom, of Tannenbaum, het hoogtepunt van de kerstviering. Ouders verstoppen de kerstboom vaak voor de kinderen. Moeders versieren de boom met engelen, appeltjes, nootjes, koekjes en andere decoraties. Cadeautjes worden voor elk familielid naast de kerstboom gelegd. Om middernacht begint de magie van kerst, wanneer een belletje klinkt. De Tannenbaum wordt onthuld aan de kinderen en de hele familie zingt kerstliedjes en maakt de cadeaus open.

Natale (kerst) wordt in Italië opgeleukt met hun eigen versie van de kerstboom, de zogenaamde ceppo. De ceppo wordt ook wel Boom van Licht genoemd. Het is een piramidevormige houten stellage, versierd met dennetakken, linten en lichtjes. Aan de voet is vaak een kerststalletje geplaatst. Bovenop de ceppo prijkt een klein poppetje of een ster.

Kerst is in Japan is heel erg gericht op kinderen en dat is terug te zien in de Japanse kerstboom. In tegenstelling tot de traditionele kerstboom is de Japanse boom omgeven met klein speelgoed, poppetjes en zwanen van origami. In andere Aziatische landen, zoals China en de Filipijnen, worden vaak kunstbomen van plastic gebruikt. Chinezen versieren hun bomen met papieren kettingen, bloemen en lantaarntjes, terwijl de Filipijnen juist felle kleuren in hun boom hangen, flikkerende lichtjes gebruiken en een engel of een ster in de piek plakken.

Afbeelding: Flickr, fihu

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021