Excite

Kerst in Wenen

De Britse schrijver Nigel Slater zegt: "Wenen, ijskoud en ruikend naar zoete kruiden, is alsof je een kerstkaart inloopt." Hij heeft absoluut gelijk. Maak een checklist voor de kerst en de kans is groot dat je het allemaal vindt in de hoofdstad van Oostenrijk: heerlijke wijnen en muziek, kerstbomen en koetsen, paleizen en presentjes...

Vooral op de Christkindlmarkt, wat een traditie is die al bijna acht eeuwen in stand wordt gehouden, komt kerst in Wenen tot zijn recht. Tientallen stalletjes staan opgesteld voor het stadhuis, waar glazen producten, parfum, handwerkjes, speelgoed, glühwein en de heerlijkste gerechten worden verkocht. Vlakbij is het Rathauspark, waar bezoekers een wandeling kunnen maken en het decor kunnen bewonderen. Dat decor bestaat uit zowel Nussknacker (Notenkraker) tot Zwetschgamännla (schattige figuurtjes). Stelletjes worden voor getrokken naar de Herzerlbaum (Hartenboom), waar 300 rode harten aan hangen.

Een andere attractie is het Schönbrunn Palace, ooit het huis van de Habsburgse keizers. Momenteel staat het op de UNESCO Werelderfgoederenlijst. Dit jaar kunnen kinderen er het spel van de Ongeduldige Engel er spelen, is er een "Poldi's Kerst Workshop" en worden er koekjes gebakken. Je kunt ook een tour maken door het paleis, aangevuld met verhalen over het kerst in het verleden.

Er is geen tekort aan kerstconcerten in Wenen. Dat is logisch, want het is de geboortestad van zowel Haydn, Mozart als Strauss. Behalve de vele concerten van grote en befaamde orkesten en koren, is er ook veel muziek te horen op straat. Zo zingen gospelkoren kerstliederen en worden er hymnen gespeeld door straatmuzikanten.

Zoals Slater al zei: "Wenen lijkt te zijn gemaakt voor kerst."

Afbeelding: Flickr, eguidetravel

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021