Excite

Hoe Nieuwjaar Wereldwijd Wordt Gevierd

In Spanje blijven de mensen thuis tot het klokslag twaalf is. Dan gaan ze het huis uit om buitenhuis te vieren dat het nieuwe jaar is begonnen. In Schotland geloven ze dat de eerste persoon die met nieuwjaar je huis in komt, geluk of ongeluk bezorgt. Als de persoon die als eerste binnenkomt donker haar heeft en een cadeau bij zich, dan zul je zeker geluk hebben.

In Frankrijk wordt oud en nieuw gezien als een vriendenfeest en men bezoekt dan ook vooral de vrienden en niet de familie. In Hongarije komen de mensen bij elkaar. Ze vieren het nieuwjaar door bijvoorbeeld te dansen. Ze kunnen op televisie de klok zien aftellen en als het nieuwjaar dan werkelijk begonnen is, zingen ze het volkslied. Dit is doorgaans een heel plechtig moment.

In Japan is het de gewoonte om het nieuwe jaar af te sluiten met zogenaamde feesten om het afgelopen jaar te vergeten. In Chili is het juist het tegenovergestelde. Zij vieren het nieuwjaar op begraafplaatsen. In Rusland neemt men een nieuwjaarsduik in het ijskoude water, waar vaak eerst het ijs moet worden weggezaagd.

Omdat de wereld verdeeld is over verschillende tijdzones, vindt het nieuwjaarsfeest overal op een andere tijd plaats. Op het Paaseiland wordt als eerste nieuwjaar gevierd. Het land Saoma is het laatste land dat nieuwjaar kan vieren.

Afbeelding: Flickr account patapat

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021