Excite

Hoe houd je goede voornemens vast?

Goede voornemens: zo aan het einde van 2015 en het begin van 2016 heb jij er - net als veel andere Nederlanders - vast genoeg. Maar een paar weken in het nieuwe jaar blijkt het toch wat lastiger te zijn dan gedacht, gaat de vooruitgang niet snel genoeg en houden veel mensen er ook maar weer mee op. Zonde, want je had natuurlijk niet voor niets plannen om te verbeteren. Dus: hoe zorg je ervoor dat je goede voornemens nu eens wél blijven plakken?
    © Getty Images

Begin nu

Wacht met de uitvoering van je goede voornemen niet tot een bepaald moment. Of dit nu 1 januari, 'na het weekend' of 'morgen' is. Zonde. Als je er namelijk nu aan begint, kun je ook nu al stappen maken. En die heb je dan maar weer binnen! Bovendien bestaat de kans gewoon dat je bijvoorbeeld met de ingang van het nieuwe jaar zoveel plannen hebt, dat je sommige voornemens vergeet. Als je dan al een paar stappen in de goede richting hebt gezet, dan is de kans dat iets blijft hangen veel groter.
    © Getty Images

Zorg ervoor dat je onafhankelijk bent

Wil je gaan sporten en schakel je daar een vriendin voor in? Prima. Wil je gaan roken en heb je iemand om je te motiveren? Ook prima. Maar: maak je goede voornemens niet afhankelijk van iemand anders. Jij bent de enige die duurzame verandering kan bewerkstelligen. Als jij niets doet, dan heb je ook niets aan je supporters. Zij kunnen je helpen, maar je moet ervoor zorgen dat jij ook daadwerkelijk wilt wat je wilt. Ben je toch nog niet klaar voor een intensief dieet? Zoek dan naar een weg die wel bij je past.
    © Getty Images

Geef jezelf de tijd

Hoewel het zeker belangrijk is om je doelen en je voornemens meetbaar te houden, moet je jezelf ook de tijd gunnen. Niemand valt in een maand 10 kilo af en als je probeert te stoppen met roken, dan kan het zijn dat je daar nog wel eens een steekje in laat vallen. Zolang je maar bewust bezig bent met de verandering en je jezelf niet uit het veld laat slaan door een tegenvaller. Rome is ook niet in één dag gebouwd.
    © Getty Images

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021