Excite

Geen kerst zonder de kerstkalkoen!

Bij kerst hoort natuurlijk een echte kerstkalkoen. Maar waar de één intens geniet van de kerstkalkoen, kijkt de ander al weer tegen de maaltijd op. Niet omdat de kerstkalkoen niet lekker is, maar omdat hij zo lastig te bereiden is. Tenminste, dat denken veel mensen. In werkelijkheid valt het wel mee, zolang je je hoofd er goed bij houdt, kun jij ook een lekkere kerstkalkoen bereiden!

Om te beginnen was je de kalkoen van binnen en buiten. Grote stukken vet verwijder je en de huid haal je los van de borst. Dit kan door je vingers voorzichtig tussen de borst en de huid te doen. Let er goed op dat je de huid niet scheurt, terwijl je deze helemaal van de kalkoen verwijdert.

Giet vervolgens een mengsel van olijfolie, knoflook, rozemarijn, basilicum, Italiaanse kruiden, zwarte peper en zout in de borst, richting de heup en de poot. Het mengsel is niet zo vloeibaar dat het gieten helemaal vanzelf gaat, dus je zult hier ook je handen bij moeten gebruiken. Het resterende mengsel kun je aan de buitenkant van de kalkoen smeren. Zet vervolgens de huid vast over vlees dat nog zichtbaar is.

Pak een braadpan, doe hier ongeveer een halve centimeter water in en let de kalkoen op een rekje in de pan. Rooster de kalkoen vervolgens net zo lang als nodig is. Houd ongeveer rekening met 20 minuten per pond op 175 graden. Als je merkt dat de kalkoen sappig is als je erin prikt, dan is hij klaar!

Afbeelding: Flickr account glenmcbethlaw

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021