Excite

De oorsprong van vuurwerk op Oud en Nieuw

Vuurwerk is het leukste wat er is, tijdens Oud en Nieuw. Harde knallers, prachtige pijlen en schitterende sierpotten, iedereen geniet van een goede vuurwerkshow. Niet voor niets worden er miljoenen euro's per jaar aan uitgegeven. Maar waar komt vuurwerk nu eigenlijk vandaag? En waarom steken we het traditioneel alleen met Oud en Nieuw af? Tijd voor een leuke geschiedenisles!

De eerste rotjes werden gebruikt in China, rond 200 voor Christus. Daar kwam nog geen buskruit aan te pas. Sterker nog, dat was niet eens uitgevonden! Stukken groen bamboe werd met een klein beetje brandbaar materiaal in een vuur gegooid. De bamboe verbrandde, om tot slot uit elkaar te klappen. Van de knal werd gedacht dat het boze geesten kon wegjagen, zo hard klonk het. Dat werd dan ook meteen de toepassing van het knallende bamboe, met name tijdens de viering van een nieuw jaar.

Aangezien alchemisten op een gegeven moment veel interesse hadden in allerlei chemische samenstellingen, werd het buskruit ontdekt door de Chinezen. Men ontdekte dat de bamboestokken harder knalde als het goedje er in werd gepropt. Dat was het startsein om steeds beter buskruit en harder klinkende knallers te ontwikkelen. Uiteindelijk, na eeuwen van ontwikkeling, hebben we wat wij elk jaar met Oud en Nieuw afsteken. Allemaal dankzij het knallende bamboe. En hoewel wij geen geesten meer wegjagen, maar wel schoonmoeders binnenshuis houdt, blijft deze traditie waarschijnlijk nog lang in ere!

afbeelding: Vuurwerkbedrijven.nl

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021