Excite

De langste kerst ter wereld

De Filipino's houden van kerst. Niet een beetje, maar heel erg extra speciaal veel. Niet zo vreemd dan ook, dat het langste kerstseizoen ter wereld te vieren is op de Filipijnen. Want op de Filipijnen wordt kerst gevierd van september tot en met februari, van zonsopgang tot zonsondergang, en als in de overige maanden wordt er vooral naar uitgekeken.

Op de Filipijnen kun je met kerst een wens uit laten komen. Dat is heel simpel. Alles wat je moet doen, is de Misa de Gallo (Hanenmis) of Simbang Gabi (Nachtmis) volbrengen. Dat betekent het bezoeken van negen misdiensten op een rij tussen 16 en 24 december. De parol (een kerstster van bamboe) en de belen (een kerststalletje) horen ook bij de traditionele viering, die is overgewaaid met de komst van katholieke missionarissen. En bij kerst hoort ook op de Filipijnen traditionele gerechten, zoals de bibingka (Een dikke pannenkoek met stukjes ei en geraspte kokosnoot er over heen), puto bumbong (Een paarse delicatesse, gemaakt van plakkerige rijst en gewikkeld in bananenbladeren), and salabat (een theesoort).

Ook tijdens Noche Buena ("Goede nacht" oftewel: kerstavond) worden veel heerlijke gerechten geserveerd. Zo smikkelen families graag van hamon (een ham met honing), queso de bola (edammer kaas) en tsokolate-eh (warme chocolade). Dat vinden ze op de Filipijnen heerlijk knus. Tijdens deze avond worden de cadeaus onder kerstboom uitgepakt - een boom die er waarschijnlijk al staat sinds november. Een andere Filipijnse traditie is de Panunuluyan, een toneelspel waarin het zoeken van een slaapplaats door Jozef en Maria wordt nagespeeld, begeleid door folklore liederen. Want zingen en kerstliederen ten gehore brengen is ook populair op de Filipijnen. Gezelligheid, dat kennen ze daar wel tijdens de langste kerst ter wereld!

Afbeelding: Flickr, striatic

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021