Excite

Bezoek de ondergrondse kerstmarkten van Valkenburg

De bekendste kerstmarkt van Nederland vind je waarschijnlijk in Valkenburg. Uniek aan deze kerstmarkten is dat ze niet zomaar ergens in een hal gehouden worden, maar wel in de mergelgrotten van Valkenburg. Als je graag naar kerstmarkten gaat, zou je deze bijzondere kerstmarkten in de grotten dan ook niet mogen overslaan. Deze kerstmarkten hebben zelfs internationale bekendheid en beginnen al half november.

Een van de Valkenburgse kerstmarkten is in de Fluweelengrot. Elk jaar wordt de markt opgezet rondom een bepaald thema. In 2010 was dat thema Charles Dickens. Je kon je toen helemaal laten onderdompelen in de 18e eeuwse sfeer waar de verhalen van Dickens bekend om staan. Terwijl je over de kerstmarkt in de Fluweelengrot wandelt, hoef je het niet koud te hebben. Het is er permanent 12 graden en in de winter is dat vaak een stuk warmer dan buiten.

Voor een mooie kerstmarkt kun je ook terecht in de Gemeentegrot. In deze grot vind je een kilometerslang gangenstelsel en in deze gangen wordt al vijfentwintig jaar een kerstmarkt georganiseerd. Het is daarmee oudste ondergrondse kerstmarkt van Europa en tegelijkertijd ook de grootste.

Beide kerstmarkten in Valkenburg zijn even duur. Volwassenen betalen vier euro en kinderen tot 15 jaar betalen de helft. Voor kinderen die jonger dan 4 zijn is de entree zelfs gratis. Ook de openingstijden van de kerstmarkten zijn gelijk. Doordeweeks kun je genieten van de kerstmarkt van 12 uur ’s middags tot 9 uur ’s avonds. In het weekend kun je zelfs al vanaf 10 uur de grotten in.

Afbeelding: Flickr, Chris Friese

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021