Excite

Bak je eigen kerststol!

De feestdagen bieden dé gelegenheid voor lekker eten. Beter nog: lekker en luxe eten! En als het dan gaat om lekker en luxe eten, dan kan een heerlijke kerststol toch niet ontbreken. Zeker niet als het om een kerststol gaat die je zelf gebakken hebt!

Om een kerststol te bakken heb je het volgende nodig: 1 portie zoet deeg, geraspte schil van 1 citroen, 25 gram geschaafde amandelen, 25 gram gesmolten boter, 250 gram amandelspijs, 50 gram poedersuiker, 50 gram kleingesneden bigarreux en 175 gram oranjesnippers en sukade.

Dek je deeg goed af met ingevet plastic folie en laat het een half uurtje staan. In die tijd moet het deeg ongeveer tot dubbele grootte gegroeid zijn. Pak het deeg vervolgens op, werk alle luchtbellen eruit en zorg ervoor dat je alle amandelen, vruchten en het citroenraspsel er goed doorheen verdeelt.

Kneed je deeg in een lap van ongeveer 25 bij 30 centimeter en leg deze op een ingevette bakplaat. Strijk hier met behulp van een kwastje een beetje gesmolten boter overheen. Rol de amandelspijs op tot een lang rol van ongeveer 25 centimeter. Deze rol leg je op de deeglap die je netgemaakt hebt. Die deeglap vouw je vervolgens in drieën over de spijs heen. Verdeel de resterende boter ook over het brood en laat het – weer afgedekt met folie – nog een uur rijzen, terwijl je de oven voorverwarmt op 200 graden.

Als de oven op temperatuur is, bak je het brood binnen 30 tot 40 minuten gaar. Even laten afkoelen en vervolgens bestrooien met poedersuiker. Jouw kerststol is klaar!

Afbeelding: Flickr account futureshape

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021